Pizza na cienkim cieście Kraków

Nie możemy dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Prawdziwa włoska pizza Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, żeby skonstruować swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne produkty, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować lub kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Których składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i niedrogich jarzyn. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.